A2 tej

Kedves Érdeklődő, ismerd meg az A2 tej világát! Az A2-es tej termelésével és népszerűsítésével az a célunk, hogy az emberek újra a számukra legkedvezőbb élettani hatással rendelkező tejet fogyasszák.

Mi az A2-es tej?

A tej az ember számára egy kedvező táplálékforrás, mivel a benne található fehérjék, zsírok, szénhidrátok, vitaminok és ásványi anyagok nélkülözhetetlenek a szervezetünk számára és segítenek fenntartani annak megfelelő működését. A tehéntej kb. 87% víz, 5% laktóz, 4% tejzsír, 3,5% tejfehérje, ásványi anyagok és vitaminok.

A tej fehérjéi a következők:

A tejfehérje főként kazeinekből áll, a kazeineken belül megkülönbözetetünk alfa (α), béta (β), gamma (γ) és kappa (κ) kazeineket. Az A2 tej olyan szarvasmarha teje, amely fehérjetartalmában a β-kazein egy bizonyos formáját, az úgynevezett β-kazein A2-t tartalmazza, a β-kazein A1 forma helyett.  A tej fehérjetartalmában található β-kazein egy egysége, összesen 209 aminosavból épül fel, amelyek az A1 és az A2 forma esetében csak az aminosav lánc 67. aminosavában különböznek. A β-kazein A1 formájában a hisztidin, míg az A2 formájában a prolin nevű aminosav található a 67. helyzetben. Ez egy igen apró, ám rendkívül jelentős különbség.    

Az A1 vagy A2 típusért felelős aminosavak a tej β-kazeinben

Hogyan termelődik az A2-es tej?

Az A2-es tej az A2A2 genetikai jellemzőkkel rendelkező tehenektől származik. Mindkét szülőtől kapott gén, A2 volt, melyek a ß-kazeinek aminosav sorrendjét kódolták. Ma feltételezzük, hogy eredetileg minden szarvasmarhafajta A2 genetikai anyagot hordozott, és az idők során egy spontán mutációnak köszönhetően (több ezer évvel ezelött a háziasítással) alakult ki az A1 gén. Lassan az európai szarvasmarha fajták genetikai államonáya A2A2-ből A1A2-re és A1A1-re változott. Ma mind a három genetikai kombináció előfordul. Ezért nevezik az A2 tejet gyakran „eredeti tejnek.”

Napjainkban általában a boltokban kapható hagyományos tejek és tejtermékek szinte egésze A1 és A2 ß-kazein génnel rendelkező tehenektől származik. Az a tej, amelyben több, mint 99 százalék az A2 ß-kazein aránya, A2 tejként azonosítható és értékesíthető.

A2 tejet termelnek az ázsiai és afrikai szarvasmarhák valamint a juhok, a kecskék és a bivalyok is. Ami igen érdekes lehet számunkra, hogy az anyatej is A2-es típusú, mert prolin aminosav helyezkedik el a fehérje lánc 67. pozíciójában.

Miért esküszik sok fogyasztó az A2 „eredeti” tejre?

Több kutatás talált összefüggést az A1 forma és egyes humán betegségek kialakulása között, melynek okát érdemes molekuláris szinten keresnünk.

Az A1-es tejben az „ősi” tejhez képest megváltozik az aminosav lánc összetétel, mivel az A1-es tejben hisztidin kerül, az A2-es tejben található prolin helyére. Ennek következtében a proteázok, vagyis az emésztésben szerepet játszó fehérjebontó enzimek, más helyen fogják hasítani (emészteni) a peptid láncokat. A1-es tejben az 59. aminosav után és a 67. aminosav előtt. Így kialakul egy 7 aminosavból álló lánc, melynek neve BCM-7 vagyis béta-casomorphin-7. Ezt a peptidet összefüggésbe hozzák az immunsejtek aktivitásának növekedésével és gyulladásos immunválaszokkal.

A BCM-7 peptidnek számos egyéb negatív hatást is tulajdonítanak, például az immunsejtek elszaporodását okozhatja, légzési diszfunkciókkal köthető össze, negatívan befolyásolja a gyomorban termelődő emésztéshez szükséges hormonok elválasztását, növeli a bél tranzit időt, ezáltal gyulladást válthat ki az emésztőtraktusban, valamint gyulladásos bőrbetegségek kialakulásában is szerepet játszhat.

Abban az esetben, ha a 67. aminosav helyén prolint találunk, úgy az emésztőenzimek más-más hosszúságú szekvenciákat is képesek hasítani. Természetesen ebben az esetben is fog BCM-7 keletkezni, de jóval kisebb mennyiségben, és közben a szervezetünk számára hasznos peptidek is létrejöhetnek. Mindamellett, hogy az A2 tej könnyebben emészthető, számos egyéb jótékony tulajdonsággal rendelkezik.

A fenti ábrán láthatjuk, hogy az A2 ß-kazein hasításából létrejöhetnek olyan peptidek, melyek immunmoduláló hatásúak, csökkenthetik a vérnyomást, vagy éppen az enzimekkel kapcsolt neurológiai rendellenességek kialakulását gátolhatják. Több szakirodalom is összefüggésbe hozta az A2-es tejet, az 1-es típusú cukorbetegségre gyakorolt jótékony hatással is, valamint, hogy laktóz intoleránsok kevésbé produkálnak tüneteket az A2-es tej elfogyasztását követően, noha annak laktóz tartalma megegyezik az A1-es tejével.

A tudománynak még sok időt és energiát kell áldoznia az A2-es tej kutatására, mire minden pozitív hatására fény derül, de egy tény biztosan állítható, az embereknek szükségük lesz az A2-es tejre a jövőben.

Az A2/A2 tejelő állomány újbóli kialakítása, az eredeti állapot visszaállítása

Szarvasmarha telepünkön holstein-fríz fajtájú teheneket tenyésztünk, ebben a fajtában egyenlő arányban fordul elő az A1 és A2 ß-kazein változat. A β-kazein fehérje termelését e két változat kombinációja határozza meg. Telepünkön jelenleg mindhárom genetikai variáció megtalálható teheneinkben.

Tenyésztési célunk, hogy olyan teheneket tartsunk, melyek csak A2A2 génnel rendelkeznek, így az általuk megtermelt tej A2-es lesz. A kitűzött eredmények gyorsabb elérése érdekében molekuláris genetikai vizsgálatokat végeztetünk minden üszőborjú fülporcából. A vizsgálatokat végző laboratórium meghatározza az egyed genetikai státuszát, így az általa termelt tejben található β-kazein típusát is, melyet hivatalos tanúsítvány igazol.

A genetikai tesztet követő A1 allélt hordozó egyedeket selejtezzük, nem tenyésztjük tovább. A megmaradó üszőinket csak ß-kazein A2A2 bikákkal párosítjuk, ugyanúgy, mint a jelenlegi teheneinket.

A lehetséges genetikai kombinációk a következők lehetnek:

Állományunkból először az A1A1 tehenek tűnnek el, majd az A1A2 tehenek következnek és végül csak A2A2 ß-kazeint előállító teheneink lesznek. Célunk megvalósításában a SEMEX kanadai genetikai cég magyar munkatársaival dolgozunk együtt.

Ez egy hosszabb folyamat. Amíg a tiszta állomány ki nem alakul, addig is az igazoltan A2A2 teheneinket külön csoportban tartjuk és fejjük. Így már van tisztán A2 tejünk. Az idő előrehaladtával a tejmennyiség folyamatosa növekszik, ahogy az A2 teheneink száma nő.

Mielőtt a tej feldolgozásra kerülne, hivatalos tejvizsgáló laboratóriummal megvizsgáltatjuk a ß-kazein A2 státuszát.

Várunk szeretettel Segíthetünk valamiben?

Amennyiben kérdésed merülne fel, vedd fel velünk a kapcsolatot és 24 órán belül válaszolunk!