Gazdaság

Gazdálkodásunk minden folyamatát az a gondolat vezérli, hogy
„ a termőföldet unokáinktól kaptuk kölcsönbe!”

A Makrom Kft. 1992-ben alakult. Tevékenységi körünk szarvasmarha tenyésztés és az azt kiszolgáló növénytermesztés, valamint a megtermelt tej feldolgozása és értékesítése. Jelenleg közel 800 ha-nyi területen gazdálkodunk, fő feladatunk az állataink számára szükséges takarmány megtermelése. Mivel a kiváló minőségű tej egyik titka a jól takarmányozott tehén, ezért nagy figyelmet fordítunk állataink étrendjére. A napi adagokban, hozzáértő és lelkiismeretes dolgozóink munkájának eredménye jelenik meg.

Ahhoz, hogy minőségi tejet állítsunk elő, a növényeinket is minőségi termőföldbe kell elvessük. Ezért olyan talaj előkészítést, vetés technológiákat és vetésforgót alkalmazunk, amellyel a talajt nem kizsigereljük, hanem arra ösztönözzük, hogy megjutalmazzon minket. Ennek okául közép mély talajlazítást, madárbarát kaszálást, és kiszorító kaszálást alkalmazunk. A madárbarát kaszálás elősegíti, hogy a madarak könnyebben hozzáférjenek a tarlókon élő zsákmányukhoz, ez pedig azért jó számunkra, mert kevesebb a kártevő és így kevesebb vegyszert kell használni a földeken. A kiszorító kaszálás az ökoszisztéma védelmében valósul meg, mivel biztosítja, hogy nem alakulnak ki zárvány területek csapdába ejtve ezáltal az állatokat. Úgyszintén érdemes megemlíteni, hogy a helyesen megválasztott jármű sebességnek (5 km/h) és a vágásszélességnek (3m) is jelentős szerepe van a természetkímélő kaszálás során. Nagyon fontos számunkra, hogy minden növényt a legoptimálisabb fejletségi fázisban takarítsunk be, így tudjuk biztosítani állataink számára a legjobb táplálóértékkel rendelkező takarmányokat.   

Földjeinken kukoricát, búzát, rozst, lucernát, cirkot és füveket termesztünk, melyek mind részei az állatok napi takarmányozásának. A rozst, lucernát, silókukoricát silóprizmákban erjesztjük és így tároljuk egész éven át, hogy szilázs és szenázsként etethessük állatainkkal. A füvekből a nyári nap segítségével szénát készítünk. Az egyes növények megfelelő tartósítása és tárolása elősegíti a jobb emészthetőségüket és hasznosulásukat, hogy teheneink teje így magasabb tejzsírt és tejfehérjét tartalmazzon.

Igyekszünk az általunk megtermelt takarmányokkal teheneink minden igényét kielégíteni.  A takarmányok kijuttatását az önjáróetető kocsi végzi. Vilma a robot,pedig mint jó háziasszonya az istállónak óránként odatolja az eleséget az állatok elé, jelezve ezzel, hogy „Tessék enni”.
A Makromnál sajnos nem csak evési kötelezettségük van a teheneknek. Mindenkinek sokat kell kényelmesen pihennie, hogy nyugodtan tudják a finom tejet előállítani, ehhez pihe-puha vízágyakat kaptak a lányok, hőség idején ventilátorok szolgáltatják a friss levegőt. Lehetőségük van a mindennapos masszázsra, az istállóban felszerelt masszírozó hengerek által, és félévente meg kell jelenniük egy alapos körmölésen. Meggyőződésünk, hogy az állatok jóléte alapfeltétele az extra minőségű tej előállításának

Jelenleg 450 db Holstein-fríz típusú fejős tehén és szaporulata, összesen 1000 szarvasmarha, van telepünkön. Az állatok korcsoportonként elkülönítve élnek, van boci bölcsődénk, óvodánk és külön istállók a növendékek számára. A tehenek, akik már egyszer borjút hoztak a világra, helyet kapnak a legnagyobb istállóban. Ebből az istállóból naponta két alkalommal elballagnak az állatok fejésre, mely közben zenét hallgathatnak, komolyt és klasszikust vegyesen. 

A tejünkről érdemes tudni, hogy a kezdetek óta extra minőségű, hazai és nemzetközi akkreditáción is megfelelt a GMO-mentes tej követelményeinek. A teheneink egy része  A2A2 genetikával rendelkezik, így már „az eredeti tejet” állítják elő.

Cím

Mágocs

Külterület

061/2 Hrsz

Elérhetőség

Üzem:
00 36 30 123 9544

Rendelés:
00 36 30 377 0707

zilda@zilda.hu

 

NYITVATARTÁS

Hétfő 8-16:00

Kedd 8-16:00

Szerda 8-16:00

Csütörtök 8-16:00

Péntek 8-16:00

 

Cím

Mágocs

Külterület

061/2 Hrsz

Elérhetőség

Üzem:
00 36 30 123 9544

Rendelés:
00 36 30 377 0707

zilda@zilda.hu

 

NYITVATARTÁS

Hétfő 8-16:00

Kedd 8-16:00

Szerda 8-16:00

Csütörtök 8-16:00

Péntek 8-16:00